Word gezinshuisouder!
Ben jij een positief persoon in het leven, proactief en oplossingsgericht? Ben je op zoek naar een invulling waarin je je werklust kunt combineren en nuttig kunt zijn voor de samenleving? Dan kijk je in de goede richting:
Quatrebras Gezinsgericht Wonen zoekt naar gezinshuisouders!
Hoe kun je ons vinden?
Op de pagina hebben we een FAQ geschreven, waarbij wij je antwoord geven op alle vragen die je hebt of nog moet bedenken!
Wat zijn de taken van een gezinshuisouder?
Een gezinsouder is een professionele opvoeder en ouder die samen met andere professionals (gedragswetenschapper, praktijkcoach) zorgt voor een gezonde ontwikkeling van de kinderen. De gezinsouder heeft de taak om de dynamiek van het gezinsleven en professionaliteit in evenwicht te brengen, om zo een omgeving te creëren waarin de ontwikkeling wordt gestimuleerd en het welzijn van iedereen wordt gegarandeerd.
Lees hieronder verder voor meer info!
Waarom zou ik gezinshuisouder worden?
Jouw bijdrage is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen die, om verschillende redenen, niet het geluk hebben om geboren te zijn in een gezinssituatie die gunstig is voor een gezonde persoonlijke groei. Als gezinshuisouder kun je van onschatbare waarde zijn voor de jeugdige en daarmee de samenleving. Je helpt om de burgers van morgen groot te brengen, voor een veiligere en gelukkigere samenleving. Als je nieuwsgierig bent naar ervaring van anderen hier.
Hoeveel verdient een gezinshuisouder?
Het salaris van een gezinshuisouder is afhankelijk van het aantal kinderen dat je als gezinshuisouder in huis neemt. Natuurlijk dient er altijd een balans te zijn in de capaciteit, wij vinden dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Gemiddeld verdient een gezinshuisouder 1900 euro bruto bij 1 gezinshuiskind, afhankelijk van de arbeidsconstructie. Bij meerdere gaat dit bedrag vanzelfsprekend omhoog. Meer informatie over het gemiddelde salaris van een gezinshuisouder vind je hier.
Hoe word je gezinshuisouder in Friesland?
Gezinshuisouder worden in Friesland lijkt op het eerste gezicht lastig. Er zijn niet veel bedrijven of organisaties in Friesland die dit faciliteren. Het is echter helemaal niet zo lastig; wij maken het graag gemakkelijk voor je en, nog liever, doen dit samen met jou! Wij zijn Quatrebras Gezinsgericht Wonen, een kleinschalige organisatie in centraal Fryslân. We zijn niet één van de grote organisaties, maar juist een organisatie die past bij de kleinschaligheid van een gezinshuis. Onze ervaring komt uit de praktijk, waarmee we eigen methodes en doelstellingen hebben ontwikkeld. We zijn ervan overtuigd dat deze methodes effectief zijn en het belang van gezinshuiskinderen dient, vandaar dat we deze willen delen en verspreiden.
Hoe wordt je gezinshuisouder stappenplan
Hoe word ik gezinshuisouder? Deze vraag stelden wij onszelf ook meer dan 5 jaar terug. Onze overtuiging is dat je gezinshuisouder moet kunnen worden, zonder alle administratieve rompslomp. Dus als jij graag gezinshuisouder wilt worden, omdat je gezinshuisouder wilt worden, dan zorgen wij dat je je niet druk hoeft te maken met alles eromheen. Hoe ziet dit er feitelijk uit?
- 1. Je leest je voldoende in. Stel je open en leer zo veel mogelijk informatie met betrekking tot gezinshuizen en gezinshuisouder worden. Op deze pagina geven we je alle praktische informatie. Maak vervolgens voor jezelf de keuze of je een stap verder wilt. (mocht je specifieke vragen hebben die niet op de pagina zijn, bel of mail ons dan!)
- 2. Je neemt contact met ons op en dan laten wij jou in de praktijk zien wat gezinshuisouder zijn inhoudt. Dit doen we door je uit te nodigen voor een gesprek. Dit doen we enerzijds om onze ervaringen uit te delen, maar anderzijds ook om te kijken of er tussen ons een klik is. Het is van cruciaal belang dat er van beide kanten een goed gevoel is, omdat we wellicht een lange samenwerking aangaan.
- 3. Mocht het leven als gezinshuisouder jou nog steeds toelachen, dan maken we de volgende stap. Als je nog onervaren bent, kun je het prettig vinden om een aantal dagen/weken/maanden (wat jouw voorkeur maar heeft) mee te draaien. Dan ervaar je hoe het is en kun je goed de overweging maken of je er klaar voor bent. Wij kunnen je dan ook feedback geven en (hopelijk) ons vertrouwen uitspreken.
Mocht je wel veel (aantoonbare) ervaring hebben, dan zouden we eventueel al een proef bij jou in huis kunnen beginnen. Dit blijft een maatwerk oplossing en hoe lang hiervoor nodig is, is vooraf eigenlijk niet te zeggen; al zal het geen maandenlang verhaal worden. - 4. Als de "proefperiode" voorbij is dan gaan we matchen. Vanuit de verwijzers krijgen wij casussen toegespeeld, wij gaan dan kijken of het eventueel bij jou een match zou kunnen zijn. In het geval dat onze gedragswetenschapper en praktijkcoach het hebben beoordeeld en ze denken dat het voor jou geschikt is, dan leggen we het voor aan jou. Mocht de casus je ook een goed gevoel geven, dan gaan we over tot plaatsing.
- 5. Vanaf dat moment krijg je ook betaald. Onder welke constructie je wilt gaan werken is jouw eigen keuze, in loondienst, zelfstandig of als franchise is allemaal mogelijk.
- 6. We streven ook, zeker in het begin, om wekelijks te evalueren met jou. Dit gaat niet alleen om hoe het met de jeugdige gaat, maar ook om jou of jullie. Onze praktijkcoach zal je proberen alles naar een hoger niveau te tillen en om hindernissen weg te halen. Op deze manier bouwen we van beide kanten aan een duurzame relatie.
- 7. Naast de wekelijkse evaluaties, zijn er de wettelijke 6-maandelijkse evaluaties voor de jeugdigen. Dit zal met jou, onze gedragswetenschapper en onze praktijkcoach gebeuren.
Bovenstaande stappen zijn wat je mag verwachten. We kunnen ons voorstellen dat je toch nog vragen hebt. Vraag deze vooral! App of bel even naar 0611990645, of mail ons op [email protected].
Wat zijn de beloningen en uitdagingen van gezinshuisouder zijn?
De belangrijkste beloning van gezinshuisouder zijn is dat je op een significante manier invloed hebt op het leven van de betreffende gezinshuiskinderen. Het is echt een kans om iets zinvols te doen voor de anderen; niet alleen voor de jeugdige, maar ook voor de samenleving. Daarnaast is het een beroep die je beoefent voor de intrinsieke beloning die het brengt. Het brengt je veel inzicht in verschillende lagen van de samenleving en zal jouw kennis en kunde in dit gebied sterk ontwikkelen. Jouw professionele vaardigheden en vaardigheden om situaties te bekijken en aan te pakken zullen vergroten.
Er zijn ook uitdagingen voor gezinshuisouders, je werkt namelijk constant met een doelgroep waar een heel ander "normaal" de regel is. Het gedrag van sommige kinderen en pubers kan daardoor soms een uitdaging zijn (pubers zijn natuurlijk altijd uitdagend). De jeugdigen in deze doelgroep hebben vaak te kampen met hechtingsproblematiek, je kunt er dus niet blindelings vanuit gaan dat een kind of puber zich als een familielid zal hechten. Dit vergt soms een andere mindset en ook professionele ondersteuning. Ons team zal ervoor zorgen dat jij hierin bekwaam wordt en hierin zoveel mogelijk wordt ondersteund!
Wat weerhoudt je ervan om gezinshuisouder te worden?
Er zijn een aantal dingen die spannend lijken van de buitenkant. Zo begrijpen we heel goed dat het eng is om de eerste stap te maken. Toen wij begonnen zaten we ook met vragen, je weet immers niet wie je in jouw huis neemt als je slechts een dossier hebt gelezen. En dan moet je dus ook nog betaald worden om een jongere op te voeden, dat voelt ook gek!
Als je niet voor verassingen wilt komen te staan, is het van belang om je goed in te lezen. Daarvoor kun je deze pagina gebruiken, of kijk rond op het internet. De volgende stap is daarna toch echt het proeven en voelen. We nodigen je graag uit om een kijkje te nemen en/of om je van informatie te voorzien. Neem vooral contact met ons op!
Wij zullen je begeleiden gedurende de hele reis..
Hoe lang blijft een gezinshuiskind bij jou?
Dit hangt van een aantal factoren af.. Voor jou hebben we ze hier op een rijtje gezet:
- Kinderen blijven in principe minimaal tot hun 18de
- Sinds 2019 mogen de kinderen vragen om tot hun 21ste te mogen blijven (Bron: Ministerie van Volksgezondheid)
- Mocht het niet lopen, dan kan zowel het kind als de gezinshuisouder ervoor kiezen om het te beëindigen
- Het kan zijn dat het in de loop van de tijd zo verbeterd met de jeugdige dat ervoor gekozen wordt om hem/haar weer terug naar de oorspronkelijke te halen. In het belang van het kind wordt er dan een traject ingezet voor terugkeer naar de eigen familie
- Het tegenovergestelde van bovenstaande kan helaas ook het geval zijn, in dat geval zal de jeugdige naar een andere (intensievere) zorginstelling gaan. Gelukkig is dit niet vaak het geval!
Wat kost een gezinshuis?
Dat hangt af van hoe duur je het zelf maakt! Maar zonder gekheid, er zijn verschillende constructies mogelijk voor jou:
- Kies je ervoor om gezinshuiskinderen bij jou/jullie in huis te laten wonen? Dan betaal je voor hen het eten, kleding, onderdak, etc; alles wat kost en inwoning betreft. Uiteraard krijg je hiervoor een vergoeding, buiten het maandelijkse salaris om. Eventuele specialistische hulp wordt vergoed, daar betaal je dus niet voor.
- Kies je ervoor om gezinshuisouder te worden in één van onze huizen? Dan mag jij de kosten maken en betalen wij ze. Dit geldt voor de kosten voor kost en inwoning. Ook specialistische hulp wordt vergoed indien nodig. We betalen je het maandelijkse salaris en maken samen met jou/jullie een maatwerk afspraak over het gebruik maken van onze ruimte.
Hoe bereid je je voor om gezinshuisouder te worden?
Een goed voorbereiding is erg belangrijk. Dit doe je door je goed in te lezen, op deze pagina bijvoorbeeld. Daarna is het een kwestie van praten met ervaringsdeskundigen. We nodigen je hier graag voor uit, neem hiervoor even contact met ons op.
We hebben ook een stappenplan voor je geschreven, deze vind je hierboven onder het kopje "Stappenplan voor gezinshuisouder worden". Deze helpt je voor alle verdere voorbereidingen.
Kan ik gezinshuisouder worden?
Dat kan! Natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je betrouwbaar en capabel genoeg bent om gezinshuisouder te worden. Dit wordt op verschillende manieren gecheckt:
- Er moet voor jou een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen worden aangevraagd, oftewel een VOG. Dit kun je verkrijgen als je geen strafblad hebt;
- Je dient tenminste een HBO denk- en werkniveau te hebben (conform kwaliteitskader jeugdzorg) en bij voorkeur relevante ervaring of een relevante opleiding;
- Is er een klik? Als je bij ons gezinsouder wilt worden, dan is het voor allebeide partijen erg belangrijk dat er een goede klik is, zodat we samen sterk de toekomst in kunnen!
- Het maakt niet uit of je man of vrouw bent. Alleenstaand of samen, getrouwd of niet getrouwd, samen als man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw; dat maakt niet uit. Zolang je maar aan bovenstaande punten kunt voldoen!
Gezinshuiskinderen en eigen kinderen in jouw gezinshuis..
Als je graag gezinshuisouder wilt worden, kan het zijn dat je tegen de vraag aanloopt of dit wel te combineren valt met eigen kinderen. Laten we de feiten op een rijtje zetten:
- Het is toegestaan om gezinshuiskinderen met jouw eigen kinderen te "combineren";
- Het is erg belangrijk dat je vrije tijd hebt voor jezelf en, als je daar behoefte aan hebt, met jouw eigen kinderen. In dat geval moet je voor goede opvang zorgen. Als je onder onze vlag een gezinshuis start, dan verzorgen wij dit voor je. Op die manier is het altijd mogelijk tijd te kunnen doorbrengen met de eigen kinderen;
- Aangezien gezinshuiskinderen zich toevoegen aan jouw gezin, dien je het wel in jouw gezin te hebben besproken en moet je ervoor zorgen dat er draagvlak voor is;
- Je dient ook periodiek met eigen kinderen bespreekbaar maken of iedereen nog achter het besluit staat;
- Het kan ingewikkeld zijn de opvoeding van eigen kinderen te combineren met gezinshuiskinderen, aangezien deze jeugdigen vaak te maken hebben met (complexe) problematiek. Immers, de regels thuis moeten voor iedereen hetzelfde zijn. Alhoewel dit altijd de uitdaging blijft en je van tevoren nooit precies weet hoe het gaat worden, is het onze ervaring dat hierin het matchingsproces van essentieel belang is. Als de match goed is, voorkom je vele problemen achteraf.
Aan welke opleidingseisen moet een gezinshuisouder voldoen?
Als gezinshuisouder hoef je niet per sé een opleiding gedaan te hebben die relateert aan de (jeugd)zorg. Wel wordt er gevraagd om een HBO denk- en werk niveau. Dit moet je ook kunnen aantonen (je hebt bijvoorbeeld al een HBO opleiding afgerond, of je laat zien dat je met jouw ervaring en leeftijd inmiddels op HBO niveau kunt functioneren).
De reden dat je geen gerelateerde opleiding moet hebben gedaan is omdat het in gezinshuis-setting het doel is om een zo normaal mogelijke leefomgeving voor de jongere te realiseren. In huishoudens zonder gezinshuiskinderen zitten ook niet overal zorgspecialisten. Wel is het natuurlijk een voordeel voor jou als je iets gerelateerd hebt gedaan als opleiding. Daarnaast verzorgen we, het moment dat je onder ons gezinshuishouder wordt, trainingen en cursussen om jou van de relevante kennis te voorzien.
Kan ik een alleenstaande gezinshuisouder worden?
Het simpele antwoord is JA: (ongetrouwde) volwassenen kunnen ook gezinshuisouders worden! Zie op deze pagina de FAQ "Kan ik gezinshuisouder worden?" voor alle andere eisen die behoren bij het worden van een gezinshuisouder.
Moet ik mijn baan opzeggen?
Nee, dat is niet nodig. In de regel gaan de jeugdigen naar school of naar andere dagbestedingen. Hierdoor is het mogelijk om (net als in "normale" gezinnen) een baan te houden. Wel is onze ervaring dat als je meerdere gezinshuiskinderen hebt, de druk hoog op kan lopen, in dat geval raden we aan om geen full time baan ernaast te houden. Dit is voor iedereen anders; je moet doen waar jij je het prettigste bij voelt!
Ik wil als zelfstandige een gezinshuis starten. Is dat mogelijk?
Ja! Dat kan. Het hangt van jouw voorkeuren met welke constructie je een gezinshuis wilt beginnen. Er zijn talloze mogelijkheden, maar hieronder een greep van de meest voorkomende:
- In loondienst. Je werkt in jouw eigen huis als gezinshuisouder, terwijl je in loondienst bent van ons. Dit scheelt je omkijken naar alle administratieve handelingen en kun je daarmee alle focus leggen op de kinderen en jouw eigen ontwikkeling.
- Je kunt ook in loondienst werken in een gezinshuis, kijk even bij onze vacatures!
- In onze franchise. Je regelt zelf jouw eigen boekhouding en administratie, terwijl je onder "onze vlag" opereert. Dit houdt in dat je gebruik maakt van onze protocollen, kwaliteitsstandaarden, kennis, gedragswetenschapper en onze praktijkcoach.
- Uiteraard zijn er ook tussenmogelijkheden mogelijk, voor een maatwerksamenwerking staan we zeker open.
Onder welke voorwaarden kom ik niet in aanmerking om gezinshuisouder te worden?
Je komt niet in aanmerking om gezinshuisouder te worden als je:
- Niet over een VOG kunt beschikken;
- Niet over tenminste een HBO denk- en werkniveau beschikt;
- Je op zoek bent naar een tijdelijke baan.
Heb ik nog vrije tijd als gezinshuisouder?
Als gezinshuisouder heb je 24/7 verantwoordelijkheid. Dat kan ervoor zorgen dat het inbreuk doet op wat je nog als vrije tijd ervaart. Onze ervaring is dat het soms belastend is om tijd voor jezelf (of samen met jouw partner) vrij te maken, terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom ondersteund Quatrebras Gezinsgericht Wonen hierin en faciliteren we opvang waar nodig. Dit kan zowel door het jaar heen als bijvoorbeeld in een vakantie. Even opladen is voor iedereen belangrijk en daarom investeren we hierin voor een duurzame samenwerking.
Wil je meer weten?
Heb je een vraag die hier niet beantwoord is? Wil je rechtstreeks praten met iemand van ons team?